Zó voel je je weer veilig in je relatie na een ruzie

March 17, 2021 by No Comments

Het probleem is dat je je soms gewoon even niet veilig VOELT in je relatie. Dat is een feit. Maar dat je het zo voelt betekent niet automatisch dat het terecht is dat je nog op je hoede bent, dat je onveilig BENT.* Want de kans is groot dat het heus wel goed zit tussen jou en je partner. 90% van wat je nu voelt, heeft meer te maken met vroeger dan met die ruzie. Ook een feit.

Dus je wilt je muren wel laten zakken, maar je bent nog op je hoede. Of je wilt je wapens wel neerleggen, maar je vertrouwt de situatie nog niet helemaal. Dus blijf je in de alert-stand staan. Terwijl je allebei zou willen ontspannen en het weer goed hebben samen. Hoe kom je hieruit?

Praat met elkaar over veiligheid.

Waardoor voelde jouw partner zich onveilig?

Erken hoe dan ook het gevoel van onveiligheid van je partner: “Ik kan me voorstellen dat je op je hoede bent nadat ik zo gereageerd heb.” En wetend dat slechts 10% over het nu gaat: “Wat triggerde ik in jou waardoor jij je zo onveilig voelt? Waar heb jij geleerd om te ‘vechten’ als je bang bent?” Toon begrip en geef erkenning.

Durf je ook toe te geven dat je buitenproportioneel kan reageren? Dat je ten onrechte wantrouwt? En dat jouw gedrag soms echt destructief kan zijn?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *