Sleur in je relatie

March 17, 2021 by No Comments

Je bent al wat langer samen. Het is voorspelbaar geworden. Of gewoon niet meer zo leuk. Sleur gaat over routine en saaiheid. Weet je nog dat je stapelverliefd was op je partner? Het was allesbehalve voorspelbaar! Hoe komt het dat er sleur ontstaat in je relatie en hoe kom je daar weer uit?

Een relatie kent meerdere fasen. Wanneer je sleur ervaart of het een beetje zat bent allemaal, dan is dit het moment van de waarheid. Nu komt het erop aan.

Fasen in je relatie

Eerst ben je verliefd. De hormonen en neurotransmitters zorgen ervoor dat je alles goedpraat wat minder leuk is aan je partner, dat je niet objectief kan oordelen, dat je je blij en zorgeloos voelt. Je kunt de wereld aan!

Na een maand of dertien kom je weer een beetje tot jezelf en de realiteit, omdat je brein stopt met deze heerlijke cocktail. Dit is vaak de periode waarin je verliefde gevoelens afnemen. Waar heb ik eigenlijk voor gekozen? Wie ben jij? Wat kan ik met jou?

De focus ligt steeds minder op de passie, het nieuwe, het avontuur, en verschuift zonder dat je het doorhebt naar samen, veiligheid en verbondenheid. We willen dat niets onze relatie bedreigt. Dus we poetsen verschillen weg, door ze te negeren of de strijd met elkaar aan te gaan. Ken je die fase waarin je met je partner bespreekt wat er allemaal niet deugt aan de schoonfamilie? Of waarom de manier waarop jij iets doet eigenlijk heel raar of onhandig is?

Je wilt verder met deze partner, je voelt ook echt nog wel liefde en verbondenheid. En met het verder gaan in deze relatie, komen meer verplichtingen. Denk aan het kopen van een huis, samenleven, huishouden, vrienden, sport, werken, kinderen. Daarover moet je onderhandelen.

Dan kom je in rustiger vaarwater. De onderhandelingen zijn achter de rug. Je weet wat je aan elkaar hebt, wat het lievelingseten van je partner is, hoe jullie seks het liefst invullen, hoe laat je partner thuis komt, enzovoorts. Je doet niet meer zoveel moeite want je relatie is vanzelfsprekend geworden. Je vecht voor de verwachtingen die je hebt van deze relatie, maar je duwt ook veel weg van wat bij jou hoort. Soms is dat nodig: na een onderhandeling lever je altijd wat in. Maar soms is het niet effectief. Je voelt je klem zitten, niet gewaardeerd, niet gehoord of serieus genomen. Alsof je iets wordt ontnomen of door de strot geduwd.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *